Millaiseen kuntoiluun tai voimaharjoitteluun sinä panostat? Millaista harjoittelua suosittelisit tuttavillesi? Entä heille, joille liikunta on näyttäytynyt poissaolollaan, mutta ovat halukkaita aloittamaan kuntoilun? Suomessa ei luulisi olevan pulaa ainakaan kuntosaleista. Kuntosalien kynnyksestäkin on nakuteltu pois korkeutta maltillisella kuukausihinnoittelulla. Liikuntamahdollisuuksia on tarjolla, jos on vain aktiivinen sellaisia etsimään, ja omaa mieltymystään testaamaan. Personal Trainer on yksi vaihtoehto, jonka avulla voi saada henkilökohtaisen opastuksen kuntoilun pariin. Ohjaajan taidoista on kiinni se, kuinka monipuolista harjoittelua asiakkaana saa.

Monipuolista liikettä

Tavoiteasetannassa saattaa olla joskus enemmän ohjattavaa, kuin kulmasoudun suoritustekniikassa. Onhan se selvää, että muutamaa numeroa pienemmät asusteet tai kapeampi uuma ovat varmasti toivelistan kärkipäässä. Että saisi muutaman kilon pois, eikö vain? Pitkät jaksot epäedullisissa työasennoissa tai yksipuolinen liike, aiheuttavat liikeratojen rajoittuneisuutta. Tätä tapahtuu myös heille, jotka kuntoilevat yksipuolisesti. Mitä jos tavoite olisikin asetettu kohentuneeseen toimintakykyyn, ja sen sivutuotteena peilistä katsoisi kapeampiposkinen kaveri?

Jos istun päivän töissä, miksi Personal Trainer istuttaa minut salilla laitteeseen? Säätää painoja, laskee toistoja ja kannustaa nostamaan, vetämään tai punnertamaan. Mitäpä jos pitkän päivän jälkeen saisinkin liikuttaa kehoani kokonaisvaltaisemmin? Enemmän kuin askelkyykkyjen verran. Käyttäisin useita lihasryhmiä kerralla. Hyppäisin, heittäisin, vetäisin ja nostaisin. Yrittäisin yhä enemmän myös tasapainolle, koordinaatiolle ja ketteryydelleni haastavia asioita.

Spartan Academy -valmennukset

Suomessa on jo hyvä määrä Personal Traineriksi kouluttautuneita henkilöitä. Koulutuksille yhteinen tekijä on se, että liikkumisen pääpaino on kuntosalilaitteiden käytössä. Meillä Spartan Academyllä koulutuksen liikkumisen pääpaino on toisaalla. Toiminnallisen harjoittelun valmentaminen on Spartan Academyn koulutusten vahvuus.

Panostamme osaamisemme kykyyn liikuttaa kehoa luonnollisesti, vailla laitteisiin sidottuja liikeratoja. Opetamme sitä, mitä on ryhti ja liike. Perehdytämme turvalliseen kyykistymiseen, taakkojen nostamiseen ja kantamiseen. Opetamme huoltamaan kehoa ja kasvattamaan ymmärrystä terveellisistä elämäntavoista, sekä henkisen että ruumiin ravinnon osalta.

Osaamistamme hyödyntää myös moni sellainen, joka on käynyt PT-koulunsa aiemmin toisaalla. Osa koulutukseemme hakeutuvista kokee, että tämä on se tapa liikkua, jonka vuoksi he itse liikkuvat, ja mikä saa heidän valmennukseensa hakeutuvat liikkumaan. Kahvakuulat, levytanko, kehonpainoharjoittelu, kuntopallot, ketteryysharjoitteet, henkinen valmennus, kehonhuolto, ravinto, anatomia, asiakkaan käsittely ja opetuksen taktiikka ovat muutamia teemoja, joista valmistuva Personal Trainer saa työkaluja nykyaikaiseen valmennustoimintaan.

Pidämme korkeassa arvossa sitä, että tuomme uutta osaamista maailmalta, ja toisaalta viemme kokemustamme ulkomaille. Houkuttavaa on tietysti myös se, että kansainvälisissä koulutukissamme Personal Traineriksi voi kouluttautua, vaikka Thaimaan auringon alla!

Mikäli kiinnostuit monipuolisesta harjoittelusta, ja haluat oppia lisää tai opettaa muita; tule mukaan Spartan Academyn ohjaajakoulutuksiin.

Spartan Academy pääkouluttaja Antti Nurmi