On taas se aika vuodesta, kun moni pohtii, mitä tulevana
vuonna lupaa tehdä, kuinka paljon parempaa elämää meinaa elää, kuinka monta
kertaa viikossa meinaa treenata ja millä kalorimäärällä aikoo selviytyä ainakin
vuoden ekat 8 viikkoa. Jos olet aikeissa luvata jotain, mieti pari juttua. 

Minkä vuoksi lupaat?

Jos lupauksen tai tavoitteen taustalla ei ole rehellisesti omat tarpeet, arvot ja oikeasti elämässä tärkeät asiat, ei lupauksilla välttämättä ole kovin suurta mahdollisuutta toteutua. Joku kavereiden kesken lyöty veto saattaa toki toteutua ihan tahdonvoimalla tai näyttämisen halusta, mutta jos puhutaan asioista, joilla halutaan olevan pitkäkestoisia, jopa loppuelämän ajan kestäviä vaikutuksia, niin on parempi miettiä; miksi lupaan tämän asian? Viekö se kohti tärkeitä asioita? 

Lupaatko liikoja?

Pitää miettiä tosi realistisesti: mitä oikeasti pystyn tekemään? Minkä pienen asian voin omassa normi arjessani toteuttaa? Monesti ihmiset lupaavat innostuksissaan kaikkea sitä, millaista elämää he haluaisivat elää: ”Käyn 3 kertaa viikossa aamulenkillä, syön 3 tunnin välein tasapainoisen aterian, treenaan salilla tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin sekä saan syödä suklaata 50 grammaa vain joka toinen lauantai. ” Olisiko vähempi parempi? Monesti on! Silloin epäonnistumisen ja repsahduksenkin vaara on pienempi. Ja mitä siitä, jos repsahtaa tai ei joka päivä pystykään parhaimpaansa. Seuraavassa hetkessä asian voi korjata ja epäonnistumisesta oppii aina jotain, jos vain haluaa. Mutta jos koittaa taklata lähestulkoon koko elämänsä uuteen uskoon kerralla, tulee todennäköisesti kokemaan enemmän epäonnistumisia ja se jos joku syö motivaatiota!

”Vähempi on parempi” voi tarkoittaa esimerkiksi sen pohtimista, mikä asia omassa elämässä eniten mättää, tai mistä loppupeleissä johtuu esimerkiksi se, ettei jaksa panostaa terveelliseen syömiseen. Kysymys voi pohjimmiltaan olla esim. ajanhallintaan tai parisuhteen toimimattomuuteen liittyvistä asioista. Mitä näille asioille voisi tehdä? 

Kannattaako kuitenkaan koittaa sitä tapaa, mikä ei aiemminkaan ole tuonut toivotunlaisia tuloksia?

Jos joka tammikuu tai joka maanantai päättää aloittaa dieetin tai elämänmuutoksen, mutta mikään ei kuitenkaan muutu, kannattaa pohtia tosissaan, olisiko syytä muuttaa lähestymistapaa ja keinoja. Tätä olen päässyt tosi monen ihmisen kanssa pohtimaan ja aikamoisia ahaa-elämyksiä on syntynyt. Mieti, mikä ratkaisukeino ei ole tuottanut tuloksia, ja kannattaisiko siitä luopua kokonaan. Keskitytkö kieltoihin, itsellesi laatimiin sääntöihin vai teetkö asioita, jotka vievät kohti parempaa oloa, kuntoa tai sporttisempaa ulkonäköä. Ennen kuin lupaat, mieti tarkkaan!

Minäkin meinaa kyllä luvata! Kaksi asiaa on mielessä erityisesti: perheelle haluan antaa samalla tavalla aikaa kuin tänäkin vuonna. Olen onnellinen, kun elämän arvot oikeasti näyttäytyvät omassa arjessani (aina näin ei ole ollut, esim yrittäjyyteni alkutaipaleella). Toinen asia; lupaan rakastaa Timppaa edelleen (niin kuin 13 vuotta tähänkin asti) ja tehdä tekoja, joilla sen osoitan, vaikka aina se ei välttämättä parisuhteessa olisikaan niin helppoa.

 

Näillä ajatuksilla siis vuoteen 2019, joka tulee omalla kohdallani olemaan myös kilpailujen täyteinen vuosi. Itse kilpailuissa sekä niihin valmistautumisessa joka päivä lupaan tietysti tehdä parhaani. 

Mitä Sinä lupaat? Tai jos et lupaa mitään, mitä toivot vuodelta 2019?