Trap bar on aivan loistava spesiaalitanko, jolla onnistuu moni raskas perusliike turvallisemmin kuin suoralla levytangolla. Voimanostaja Al Gerard kehitti Trap Barin 1980-luvulla, ja alunperin tankoa kutsuttiinkin myös Gerard Trap Bar -nimellä. Muita käytössä olevia nimiä ovat myös Shrug Bar ja Hex Bar. Voimailupiireissä ja mm. jenkkifutiksen voimaharjoitteluvälineenä Trap Bar on ollut suosittu jo vuosikymmeniä, ja nykyisin monelta hyvin varustellulta normikuntosaliltakin löytyy tämä erikoistanko.

Trap Barin hyödyt

Verrattuna suoraan levytankoon, Trap Barilla on pari selvää hyötyä:
1. Tangon painopiste kulkee kehon keskilinjan läpi, siinä missä esim. suoran tangon painopiste on hieman kropan etupuolella. Tämän ansiosta Trap Bar -maastaveto ei kuormita alaselän nikamia aivan yhtä pahasti kuin suoralla tangolla mavettaminen.
2. Trap barin käsikahvojen ansiosta tangosta otetaan kiinni neutraalilla otteella, joka on lähes aina luonnollisempi ja mm. olkapäitä vähemmän vääntävä ote kuin esim. myötäote.
3. Polvien kolhimista ei tarvitse Trap Bar -maastavedossa varoa, toisin kuin suoralla tangolla vedettäessä.

Soveltuu moneen liikkeeseen

Trap Bar on siis alunperin suunniteltu nimenomaan maastavetoon ja olankohautuksiin, mutta sillä onnistuu moni muukin liikevariaatio (jopa punnerrusliikkeet). Tässä 6 tehokasta liikevariaatiota Trap Barilla:

Trap Bar olankohautus

Yksi heksagonaalisen vetotangon käyttönimistä "Shrug bar" tulee sen soveltuvuudesta olankohautukseen. Olankohautuksessa neutraali ote toimii mielestäni paremmin kuin myötäote, ja Trap Barissa on kätevää se, ettei tanko laahaa pitkin reisiä. Suoritustapa on suht simppeli: mavetetaan tanko ylös, seistään suorassa ja tehdään olankohautuksia neutraalilla otteella. Liikeratahan olankohautuksissa on tasan ylös-alas, ei mitään pyörityksiä tms.

Trap Bar maastaveto

Kun Trap Barilla tehdään maastavetoa lattialta ja kiinni pidetään ylemmistä kahvoista, on liikerata selvästi lyhyempi kuin normaalissa maastavedossa. Itse rinnastankin tämän version melkeinpä räkkivedoksi, mikä on kyllä varsin tehokas voimaliike selälle ja koko taka-akselille.

Trap Bar suorin jaloin mave (korokkeella)

Jos Trap Bar -maastavedoissa halutaan saada laaja liikerata, kannattaa liike tehdä deficit-vetona eli korokkeen päällä seisten. Vaihtoehtoisesti voi ottaa kiinni Trap Barin alemmista kahvoista, mutta tämä tekee liikkeestä hieman epävakaamman ainakin raskailla painoilla. Koroke jalkojen alle ja ylemmistä kahvoista kiinni on IMO parempi ratkaisu.

Suorin jaloin vedossakin Trap Barin alaselkäystävällisyys ja neutraali ote pääsee oikeuksiinsa. Esimerkiksi omalla kohdallani normaali sjmv suoralla levytangolla ei enää kovin helposti onnistu 20 treenivuoden jälkeen, mutta Trap Barilla pystyn suorin jaloin mavettamaan jopa ilman pahoja kipuja.

Trap Bar maastaveto (korokkeella)

Deficit-veto Trap Barilla tekee liikeradan pituudesta käytännössä vastaavan, kuin normaalissa maastavedossa. Samat hyödyt pätevät tässä kuin Trap Bar -sjmavessa, minkä lisäksi polvien kolhimista tankoon ei tarvitse varoa.

Trap Bar kyykky

Deficit-veto Trap Barilla + kantapääkoroke = Trap Bar kyykky. Tässä päästään jo aika hyvään polvikulmaan ja melko vastaavanlaiseen suoritukseen kuin käsipainokyykyssä. Kyykky käsipainoilla tosin on epävakaampi suoritus, koska kaksi käsipainoa heiluu helpommin kuin yksi kiinteä tanko. Lisäksi käsipainot laahaavat yleensä reisien sivuilla, mitä ongelmaa Trap bar -kyykyssä ei ole.

Trap Bar kulmasoutu

Korokkeen päällä seisten Trap Barilla voi tehdä myös laajan liikeradan kulmasoutua. Jälleen kerran Trap Bar -versio on ergonomisempi alaselälle ja ranteille, kuin vastaava suoritus normaalilla levytangolla. ■