Suoralla tangolla tai kulmatangolla tehty hauiskääntö on jotakuinkin ensimmäinen liike penkkipunnerruksen ohella, mitä ensimmäistä kertaa kuntosalille eksyttäessä lähdetään kokeilemaan. Hauiskääntö tangolla on todellinen käsitreenin perusliike, mutta sitä ei tarvitse tehdä aina seisten. Nimittäin istuen tehty hauiskääntö tangolla on muinainen liikevariaatio, jossa liikerata on automaattisesti osittainen.

Tankohauiskääntö seisten v/s istuen

Normaalissa seisten tehdyssä hauiskäännössä tanko saa vauhtia toiston alaosan aikana, koska vastus on alhaalla olematon, ja kasvaa suurimmilleen vasta kun kyynärvarsi on vaakatasossa. Tätä ala-asennossa otettua vauhtia käytetäänkin yleensä painon saamiseen hauiskäännön raskaimman vaiheen (kyynärpäät vaakatasossa) yli.

Istuen tehty tankohauiskääntö eroaa seisten tehdystä versiosta parilla merkittävällä tavalla:

1. Koko alaosuus toistosta jää luonnollisestikin tekemättä, eli koko ajan työstetään vain hauiskäännön loppupuoliskoa.
2. Toisto alkaa liikkeen raskaimmasta vaiheesta, kun tanko on reisien päällä ja kyynärvarret ovat jotakuinkin vaakasuorassa.

Kohta 2 eli toiston alkuvaiheen raskaus itse asiassa korostuu kohdan 1 ansiosta, sillä istuen tehdyssä tankohauiksessa ei ole käytössä vauhtia, joka olisi saatu tangolle seisten tehdyn hauiskäännön alkupuoliskossa. Eli joka toisto joudutaan aloittamaan mekaanisesti raskaimmasta kulmasta - ilman helpottavaa alkuvauhtia.

Hauiskääntö tangolla istuen

Käytännössä istuen tehty hauiskääntö tangolla työstää voimakkaasti nimenomaan tuota toiston puoliväliä, jossa vastus on rankimmillaan. Tätä efektiä voidaan mehustaa tekemällä jokainen toisto kuoletuksesta, eli pysäytyksestä reisien päällä. Tosin kuoletusten käyttö ei toimi hirveän hyvin pitkissä sarjoissa, vaan yli 12 toiston sarjoissa on parempi vain hipaista reisiä tangolla ja pitää toistoissa jatkuva liike. Mutta esim. 6-10 toiston seteissä saa melkoisen tension hauiksiin tekemällä toistojen alaosassa pienen stopin reisien päällä (hauikset kuitenkin koko ajan jännitettynä).

Oleellista on välttää alaselällä heijaamista (kuten seistenkin tehdyssä hauiskäännössä). Eli torso pyritään pitämään koko ajan pystysuorana, kyynärpäät ovat kiinni kyljissä, ja vain kyynärvarsi liikkuu.

Variaatio: hammerkääntö istuen reisien päältä

Kun hammerkääntö istuen tehdään reisien päältä, on kyseessä lähes sama liike kuin hauiskääntö tangolla istuen. Hammeriversiossa kannattaa ottaa käsipainoista kiinni niin "alhaalta" kuin mahdollista, jotta liikeradasta ei tulisi tarpeettoman lyhyt.

Samat tekniikkapointterit pätevät tässä kuin tankoversiossakin: ei heijata alaselällä, vaan puristetaan hauiksen (ja brachialiksen) voimalla hanttelit liikkeelle. Pitkät sarjat on parempi tehdä jatkuvalla liikkeellä, mutta alle 12 toiston sarjoihin saa aivan uuden ulottuvuuden kuolettamalla painot joka toistolla reisien päälle hetkeksi. ■