Käytkö salilla aina samaan aikaan? Saman treenikaverin kanssa, saman soittolistan soidessa tai samoja askelmerkkejä kyykkytelineen edessä tampaten? Olet oppinut vapauttamaan aivosi turhalta ajattelulta, ja tehnyt toiminnastasi rutiininomaisen tavan, jolla saat onnistumisen tunteen. Niin ihmiset tekevät, ja se on ihan OK. Ainakin niin pitkään, kun tavat tuottavat toivomaasi tulosta.

Tapojen valta

Toimivat tavat tuottavat positiivisia tuloksia. Näkemys siitä, onko kyseessä tekemistä helpottava rutiini, vai pakonomainen mantra, on yksilöllisen tulkinnan varassa. Tietyllä tavalla nostosuoritukseen valmistautuminen antaa sinulle tunteen siitä, millä toimintamallilla hyvä suoritus on mahdollista saavuttaa. Mikäli suoritustekniikka on kunnossa, nostat yhtä paljon myös ilman rutiineja, mutta tapoihin tottunut saa ylimääräisen henkisen tsemppipotkun, jolla ei voi epäonnistua.

Myös huonot tavat palkitsevat. Saunakaljaa, stressisuklaata tai huutavan nälän pikaruoka-annos hivelee mielihyvää, kun tarve on suuri, ja mieli heikko. Aivoissa tarve ja tyydytys muodostavat toistuvasti tallottuna polun. Kun tapa on huono, mutta tyydytys täyttyy, ei se varsinkaan treenitulosten kannalta ole aina optimaalinen. Ajatukset oppivat kulkemaan automaattisesti sitä polkua, jota on kuljettu eniten. Uuden reitin löytäminen edellyttää sekä toistoja, mutta myös päättäväisyyttä.

Toisto, toisto, rutiini

Tavan oppimiselle kerrotaan olevan erilaisia aikarajoja. Jos toimintaansa onnistuu toistamaan vähintään parikymmentä päivää, alkaa siitä muodostumaan rutiini. Nopeamminkin voi onnistua, mutta tällöin tapa ei välttämättä ole toimintaa ohjaava, vaan esimerkiksi tiettyä liikesuoritusta opettava. Aikaa tarvitaan siihen, että suoritus, toiminta tai tekeminen tapahtuu kuin itsestään, ilman ponnistelua sen toteuttamiseksi.

Toistojen kautta kehittyy esimerkiksi liikkujan rutiini käydä salilla. Yhtä lailla kehittyvät tavat syödä paremmin, tai juoda heti aamulla herätessä pari lasia vettä. Liikuntaan tottumattoman kenties suurin haaste on löytää rutiini liikkua. Vanhat toimintamallit toistuvat kuin itsestään, jolloin kaikki se, mikä vanhaa kaavaa rikkoisi, on mielelle stressaavaa muutosta. Tilanne ei ole sen parempi henkilöllä, joka pyrkii muuttamaan ruokailutottumuksiaan, tai jalostamaan hajamielisyyttään opettelemalla säilyttämään tavaroitaan tietyillä paikoilla.

Pelastus- ja turva-alan ammattilaiset voivat rutiinien kautta olla varmoja ainakin siitä, että välineet ovat siellä missä pitäisi. Kun paineistettu tilanne painii kanssasi, on parempi, että käsiraudat ovat juuri siellä, mistä ne ovat harjoituksissa kymmenien tai satojen toistojen kautta käteen löytyneet.

Uusia tapoja treeniisi

Kokeile seuraavaa rutiinia tulevassa treenissäsi. Pyri toistamaan sitä seuraavat neljä viikkoa. Testaa löydätkö uutta puhtia, ja onko tapojen muuttamisella vaikutusta tuloksiin?

  1. Valmistaudu treeniin mielikuvaharjoitteella. Käy tuleva treeni läpi mielessäsi.
  2. Tankkaa nestettä ennen treenejä. Opettele oikea ajoitus ja nesteen sopiva määrä.
  3. Aloita treeni liikkuvuutta lisäävillä liikkeillä.
  4. Treenin aikana kännykkä voi soittaa musiikkia, mutta älä näprää sitä muuten.
  5. Kun treeni on ohi, tee jäähdyttelyksi liikkuvuutta lisääviä liikkeitä.
  6. Tankkaa nestemäinen proteiini ja hiilihydraatti mahdollisimman pian treenin jälkeen.
  7. Panosta ruokailuun rytmin ja sisällön osalta.
  8. Rauhoita ilta ennen nukkumaan menoa tekemällä hengitysharjoitus.

Haluatko oppia lisää harjoittelusta?
Tutustu PT-koulutukseen Spartan verkkosivuilla »

Spartan Academy / Antti Nurmi